dimecres, 28 de juliol del 2010

Sabeu què significa el número 350?

La Plataforma antiincineradora de Cassà-Llagostera m’ha demanat que us escrigui sobre el tema del CO2. És per això que cal parlar d’aquest número, que no cal oblidar el 350.
Cal saber que la concentració de CO2 a l’atmosfera es quantifica en parts per milió (ppm). Doncs 350 ppm és el número més important perquè reconeguts científics com James Hansen de la NASA diuen que és el límit en el qual ens hem de mantenir per evitar que el planeta Terra pateixi canvis irreversibles.

Current chart and data for atmospheric CO2

I ara la pregunta del milió: sabeu quina és la concentració actual? Doncs bé, alguns heu encertat 392,04 ppm. Per tant, cal reduir 42,04 ppm urgentment. Com podem fer-ho? Canviant i fent petits gestos, que molta gent ja fa. Per exemple: reusar, estalviar energia i signar el manifest de la Plataforma. Encara que per molts us sembli la ‘Cultura del NO al meu pati’. Cal informar-se àmpliament, fer-se preguntes i prendre decisions personals.
Com a veïna de Llagostera m’he informat sobre la generació d’energia elèctrica mitjançant la combustió d’estella forestal o biomassa. També vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la reunió informativa a la Sala de Plens de Llagostera esperant respostes dels tècnics a algunes de les meves preguntes i no vaig obtenir cap dada sobre les pp m de CO2 que aquesta planta emetrà a l’atmosfera. Només que aquesta xifra és neutra, i la meva decisió ha sigut signar el manifest. I si encara us interessa el tema us explicaré el perquè.
Un dels avantatges que els tècnics i promotors del projecte ens diuen és que contribueix a millorar el canvi climàtic, perquè les emissions de CO2 són neutres, ja que només pensen cremar estella forestal. Es basen en el famós cicle de carboni i en algunes de les seves interpretacions que no ens podem permetre. Així, ens diuen que el CO2 que els boscos han utilitzat per créixer a través del procés de la fotosíntesi, un cop els tallem, triturem en forma d’estella forestal i cremem, el CO2 torna a l’atmosfera; per tant són neutres, perquè tant que entra, tant que surt. Però jo que sóc tossuda i transparent com una dona d’aigua, us diré que això és només parcialment veritat i que hi ha altra veritat. I és la següent: si no cremem aquesta biomassa i deixem que es converteixi naturalment en matèria orgànica, el CO2 continuarà a terra atrapat i no emetrem més ppm de CO2 i per tant estarem ajudant a reduir la concentració a 350 ppm, número que volem aconseguir per no arriscar massa. Ja no parlem del CO2 extra que produiran les diverses màquines en la neteja de sotabosc i tala d’arbres, el transport d’aquestes matèries primes a la planta i la trituració per convertir-ho en estella forestal.
L’altre avantatge és reduir el risc d’incendis forestals a Les Gavarres i altres boscos de la zona. D’aquesta manera donar sortida i valor forestal als productes que han perdut tot l' interès econòmic en els darrers 50 anys. Sempre he sentit a dir, que per apagar els incendis cal fer-ho a l'hivern, a base de constància i amb un pla determinat, el qual no existeix a l’actualitat.
Potser, el gran propietari en tregui algun benefici, subvenció o ajuda, però la majoria de petits i mitjans propietaris ja estan acostumats que per netejar bosc, o bé ho fan ells per amor a l’art, o bé l’empresa que retira els arbres no paga res per la fusta a canvi de la feina. Hi ha millors sistemes de gestió forestal com són l’aclarida parcial i el valor afegit de la ramaderia que es menja el sotabosc i controla la càrrega forestal. Ara que les escoles de pastors estan de moda potser cal donar feina a qui estigui interessat en el tema i subvencionar futur, i no passat. El Protocol de Kyoto ja ens emplaçava el 1997 a reduir i deixar d’emetre emissions degudes a la crema de boscos i l’incineració en totes les seves facetes, era el segle passat. Encara que no ho sembli, ja s’ha passat una dècada del segle XXI. I cal prendre decisions, el Planeta Terra no ens espera, ell continuarà girant al voltant del sol.

Nota: si esteu interessats en més informació sobre el CO2, aquí teniu dos enllaços interessants:
www.350.org
www.co2now.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada